WordPress categorieën en tags kun je gebruiken om je berichten te structureren en onder te verdelen. Lees hier hoe je ze het best kunt gebruiken! Het zijn vooral de categorieën die populair zijn binnen WordPress. Wanneer je een bericht schrijft over een groter onderwerp, dan zou je deze kunnen groeperen in een categorie. Zo hebben wij de categorie ‘Plugins’, waarin wij alles vertellen over WordPress themes en aanverwante zaken.
WordPress categorie toevoegen
Je kunt gemakkelijk een categorie toevoegen door op het kopje ‘Berichten’ te klikken en vervolgens op ‘categorieën’. Aan de rechterkant van het scherm zie je de categorieën die reeds aangemaakt zijn op je website. Links kun je een nieuwe categorie aanmaken. Laten we eens rustig door de opties lopen:
Naam: vanzelfsprekend vul je hier de naam van de gewenste categorie in. In ons voorbeeldgeval: ‘Themes’. Dit is wat zichtbaar wordt op de website. Houd hier rekening mee!
Slug: dit wordt de url van de categorie. Heb je een categorie die bestaat uit meerdere woorden? Overweeg dan om een ‘-‘ toe te voegen (bijvoorbeeld wordpress-hosting in plaats van wordpresshosting).
Hoofd: is je categorie een subcategorie? Geef dit dan aan. Weet je niet of je een subcategorie moet hebben? Lees dan het voorbeeld goed dat WordPress aandraagt: ‘Je zou een categorie Muziek kunnen hebben en daaronder subcategorieën voor Classic Rock en Hardrock. Dit is optioneel.’
Omschrijving: hier geef je de omschrijving van je categorie weer. Sommige WordPress themes ondersteunen en weergeven het. Wordt het niet weergeven dan pikt Google het alsnog op. Zeker goed om te doen dus!
Het verschil tussen een categorie en een tag
Wat een tag precies is, lees je in de tutorial WordPress tags. Wij krijgen van onze lezers echter vaak de vraag, wat nu daadwerkelijk het verschil is tussen een tag en een categorie. Ook het gebruik van tags is voor sommigen vrij onduidelijk.
Graag leggen we je het verschil uit aan de hand van een voorbeeld. Denk aan je website als een boek. De categorieën zijn de koppen die staan in de inhoudsopgave en de tags vind je in de begrippenlijst achteraan. Wil iemand heel veel vinden over een bepaald onderwerp, dan zoekt hij op categorie. Wilt iemand iets weten over een bepaald begrip, dat klikt hij op die tag.
Meer weten over tags? Lees dan het volgende bericht of bekijk onderstaan filmpje.