Je hebt ongetwijfeld weleens een plaatje geüpload en proberen in te voegen op je pagina of bericht. Je ziet dan aan de rechterkant allerlei opties, waaronder ‘Alt-tekst’. Maar wat is dat nou? Kort gezegd heeft de Alt-tekst twee belangrijke functies:
- Alt-teksten schrijf je voor Google.
- Alt-teksten schrijf je voor je bezoeker.
Alt-tekst voor Google
Google is slim, heel slim. Het enige wat het echter nog niet kan, is kijken zoals wij dat kunnen. Wij zien een plaatje en weten gelijk wat het is. Google kan helaas (nog) geen plaatjes zien zoals wij dat kunnen. Hierom is het afhankelijk van codes en tekst om het plaatje heen, om te kunnen bepalen wat het is. Jij kan Google een handje helpen hiermee, door een alt-tekst in te vullen. Heb je een plaatje van een bepaalde sportieve damesfiets op je website opgenomen? Je kunt er dan voor zorgen dat het plaatje wordt opgenomen in Google afbeeldingen, wanneer je zoekt op ‘sportieve damesfiets’.
Voorbeeld 1: geen Alt-tekst
Als je een plaatje invoegt in een bericht zonder hem een alt-tekst mee te geven, dan weet Google niet zo goed wat het is. Hij neemt het plaatje wel mee maar dit zal niet enorm bijdragen aan je Google optimalisatie.
Voorbeeld 2: verkeerde Alt-tekst
Beschrijf je een plaatje verkeerd, dan heb je er ook niets aan. Heb je een plaatje van een Ferrari maar noem je het plaatje Audi auto? Google zal jouw auto dan zien als een Audi en dit is geen goede manier. Je komt knullig over bij je bezoeker en dit zal je niet helpen.
Alt tekst voor je bezoeker
Een Alt tekst schrijf je niet alleen voor Google, maar ook voor je bezoeker. Weleens met je muis over een afbeelding gegaan? Soms, veelal in oudere browsers, zie je dan dit:
Deze webwinkel geeft duidelijk aan welke tas het is, van welk merk, welk type en welke kleur. Super dus! Dit is aanvullende informatie waar je bezoeker iets aan heeft.
Bovendien kan het weleens voorkomen dat jouw site traag is of even de afbeelding niet wilt laden. Op dat moment kan jouw bezoeker het plaatje niet zien en vraagt hij zich af wat daar normaliter zou staan. Door een alt-tekst is hij in ieder geval in staat te lezen welke afbeelding hier had moeten staan.
Waar vul ik de Alt-tekst in?
De Alt-tekst vul je in, nadat je media hebt proberen in te voegen (weet je niet hoe dit werkt, lees dan het gedeelte ‘media toevoegen aan WordPress’ in onze handleiding). Je ziet aan de rechterkant, iets wat lijkt op de volgende afbeelding: