Wanneer je meer bezoekers op je website wilt, dan kom je al snel bij SEO uit. SEO is de benaming voor zoekmachine optimalisatie. Al snel zul je online handleidingen hebben gevonden, maar deze worden al snel te technisch. In deze handleiding zullen we de top WordPress SEO tips geven om jouw website te verbeteren en je SEO te verbeteren zodat je meer (organische) bezoekers krijgt.

WordPress wordt al jarenlang gezien als hét CMS systeem dat SEO-vriendelijk is. Bovendien zijn er enorm veel plugins ontwikkeld die het platform nog eens beter hebben gemaakt. Ook experts zijn het hiermee eens en delen de mening van de meute.
Er zijn verscheidene stappen nodig die je moet doorlopen zodat je maximaal kunt profiteren van je WordPress SEO.
Om het gemakkelijk te maken, hebben we een inhoudsopgave gemaakt die je gemakkelijk helpt navigeren door de ultieme WordPress SEO handleiding.
Introductie
- Wat is SEO?
- Waarom is SEO belangrijk?
De basis van WordPress SEO
- Check je sites zichtbaarheid
- SEO-vriendelijke URL’s gebruiken
- WWW versus https:// in url’s
De beste WordPress SEO plugin
- De beste WordPress SEO plugin kiezen
- Een XML sitemap toevoegen in WordPress
- Je site toevoegen aan Google Search Console
- Je blogberichten optimaliseren voor SEO
WordPress SEO Best practices
- Het juist inzetten van categorieën en tags in WordPress
- Maak intern linken een gewoonte
- NoFollow uitgaande links in WordPress
Veiligheid en snelheid voor WordPress SEO
- Optimaliseer je pagespeed en prestaties
- Afbeeldingen optimaliseren in WordPress voor SEO
- Veiligheid van je website
- Gebruik een SSL certificaat
Introductie
We weten dat SEO een lastig onderwerp is, helemaal als je niet veel kaas gegeten hebt van techniek en alles wat bij websites komt kijken.
Maak je echter geen zorgen, het hoeft niet heel lastig te zijn. Leer met het lezen van deze handleiding de basis, en voer deze stap voor stap uit bij jouw eigen website.
Wat is SEO?
SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization, wat in Nederlands simpelweg Zoekmachine Optimalisatie betekent. Het houdt in dat de website verbeterd wordt en zoekmachines je hiervoor belonen. Doordat je hoger in de zoekresultaten staat, zullen er meer bezoekers op de website komen.
Zoekmachine optimalisatie houdt niet in dat je trucjes toepast of veel geld aan Google betaalt en hierdoor hoog in de resultaten komt. Wanneer men op Google zoekt naar onderwerpen waar jij over geschreven hebt, zal jouw geoptimaliseerde content hoger in de resultaten verschijnen, en zullen meer mensen op jouw website klikken.
Waarom is SEO belangrijk?
Bijna iedereen begint zijn zoektocht via Google. Wordt jouw website dus niet gevonden op die plek, dan zul je een hoop bezoekers mislopen.
Google gebruikt een zeer gecompliceerd algoritme om de posities te bepalen. Iedere keer als iemand iets intypt in Google start een mini-veiling. Google bepaalt welke site het beste past bij jouw zoekopdracht en deze website krijgt de #1 positie. Sta jij op die plek? Dan zal dit je veel bezoekers opleveren.
De WordPress SEO basics
SEO kan enorm technisch worden, maar dit hoeft niet per se. Wanneer je een paar basic SEO tips uit deze gids pakt, kan je website al een significante stijging in Google ervaren.
Je hoeft dus geen technicus te zijn om de onderstaande technieken te gebruiken. Met wat hulp van plugins en de juiste instellingen, gaat het je zeker lukken.
Check de zichtbaarheidsinstellingen van je website
WordPress komt met een ingebouwde optie om jouw website te verbergen voor zoekmachines. Het doel hiervan is dat je wat tijd krijgt zodat je aan de website kunt werken voordat het grote publiek deze kan zien.
Soms kan het voorkomen dat je webbouwer dit heeft aangevinkt en dit is vergeten uit te zetten. Als je website dus helemaal niet zichtbaar is in Google, dan is dit het eerste dat je even kunt checken.
Dit doe je door in te loggen in de backend van je website en naar instellingen > leesinstellingen te gaan.
Daar zie je “Zoekmachine zichtbaarheid” staan:
Zorg ervoor dat het vinkje bij “blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren” uit staat. Druk vervolgens op “opslaan”, zodat je wijzigingen niet verloren gaan.
Een SEO-vriendelijke URL-structuur toevoegen aan WordPress
SEO vriendelijke url’s houden in dat Google (en je bezoeker!) begrijpen wat er op de pagina te vinden valt, wanneer deze alleen de url zien. Een voorbeeld van een goede link:
https://wpinformatie.nl/plugins/5-beste-wordpress-backup-plugins-vergeleken/
Je kunt aan de link opmerken dat je er 5 goede backup plugins gaat vinden. Een voorbeeld van een slechte link is:
https://www.voorbeeldpagina.nl/?p=19361
Op deze pagina kan van alles staan en dit is zowel voor de bezoeker als voor Google niet duidelijk. Een SEO-vriendelijke url structuur verbetert je kans op hogere posities in Google en het is ook nog eens gemakkelijk op te lossen.
Je WordPress permalink structuur aanpassen doe je in WordPress instellingen. Ga naar Instellingen > permalinks. Klik op ‘Berichtnaam’ en vervolgens op Save changes om je instellingen op te slaan.
Tip: wil je weten wat de andere instellingen betekenen? Lees dan ons bericht over de permalink structuur van je WordPress website.
www versus http
Wanneer je net jouw WordPress website hebt geïnstalleerd, moet je kiezen of je gaat voor https://voorbeeld.nl of voor https://www.voorbeeld.nl in de site url. Je moet hiertussen kiezen, want zoekmachines zien dit als twee verschillende sites.
Je kunt jouw voorkeur bepalen in de WordPress backend door naar Instellingen > algemeen te gaan. Hier vul je zowel bij de ‘WordPress-adres (URL)’ en de ‘Siteadres (URL)’ jouw voorkeurspagina in.
Voor SEO-doeleinden maakt het niet uit of je kiest voor een www of geen www versie. Wel is het zo dat men steeds vaker de versie zonder www kiezen. De url ziet er op deze manier netter uit en neemt minder beslag in op de adresbalk.
De beste WordPress SEO plugin
Het mooiste aan WordPress is dat er (bijna) overal een plugin voor is gemaakt, zo ook voor SEO. Er zijn inmiddels duizenden WordPress SEO plugins verkrijgbaar, maar welke is nu de beste? Omdat je niet voor iedere SEO handeling een aparte plugin wilt installeren, zijn we op zoek gegaan naar de beste all-in-one plugin op het gebied van SEO.
Wanneer je op zoek gaat naar de beste WordPress SEO plugin, zul je al snel bij de twee meest populaire uit komen: Yoast SEO of All-in One SEO Pack. Dit zijn beiden enorm geschikte oplossingen en we gaan in deze gids niet heel ver in de diepte.
Bij WPinformatie maken we gebruik van Yoast SEO, een (gratis!) plugin die ontwikkeld is door een partij uit Nijmegen. Lekker van Nederlandse bodem dus 😊! Deze plugin is inmiddels meer dan 3 miljoen keer gedownload en heeft een gemiddelde beoordeling van 5 sterren! Zegt genoeg toch? Het is ook prettig dat de plugin in het Nederlands is, zodat de stof iets begrijpelijker is.
Een XML sitemap toevoegen
Een XML sitemap is een bestandje waarin al jouw pagina’s, berichten of andere content staat genoteerd. Zie het als een inhoudsopgave van een boek.
Een XML sitemap verwijst naar ieder stukje content in de website en maakt het gemakkelijk voor Google om jouw website te lezen. Een Sitemap helpt je niet om hoog in Google te komen maar zorgt er wel voor dat Google snel al jouw pagina’s leest zodat je waarde kunt gaan opbouwen.
Wanneer je de Yoast SEO plugin gebruikt, zoals hierboven beschreven, dan genereert deze automatisch een XML sitemap voor je.
Tip: wil je zien hoe jouw XML sitemap eruit ziet en heb je de Yoast plugin geïnstalleerd? Ga dan eens naar https://jouwwebsite.nl/sitemap_index.xml
Een sitemap moet je eenmalig indienen bij Google. Hoe dit werkt, lees je in het volgende hoofdstuk.
Je site toevoegen aan Google Search Console
Google Search Console is een andere benaming voor Google Webmasters en zoals de naam al aangeeft: deze tool is voor webmasters. Het zijn een aantal tools van Google die je helpen met je website. Google geeft op deze manier inzicht hoe zij jouw website ziet.
Naast wat technische data over jouw website, kun je in Google Webmasters vinden hoe men op jouw website terecht is gekomen. Handige data dus!
Naast de bovenstaande tools krijg je van Google alerts wanneer er (bepaalde) fouten geconstateerd worden. Wanneer Google je website niet kan benaderen of er duplicated content (dezelfde content op meerdere pagina) aangetroffen wordt, kun je hierover informatie vinden.
Wanneer je eenmaal je website hebt toegevoegd aan Google Webmasters, ga je jouw aangemaakte sitemap indienen. Dit doe je door naar Crawlen > Sitemaps te gaan. Daar zie je een aan de rechterkant een grote rode knop met “Sitemap toevoegen/testen”. Klik hierop en vul de url in.
Gebruik je de Yoast SEO plugin, vul dan “sitemap_index.xml” in.
Afhankelijk van de grootte van je website (en dus sitemap), heeft Google tijd nodig om de sitemap helemaal te lezen en in te laden. Normaliter is dit zeer snel gelukt en kun je dus direct inzicht krijgen in je website. Zorg ervoor dat je regelmatig even op deze pagina kijkt, zodat je zeker weet dat alles goed gaat met je site.
Blogberichten optimaliseren voor Google
Mensen die net beginnen met SEO maken vaak de fout dat de installatie van de Yoast plugin volstaat en er verder niets meer gedaan hoeft te worden om hoog in Google te komen. Helaas is dit niet zo. SEO is een continu proces en je zult hier altijd mee bezig moeten blijven om hoog in de resultaten te komen.
Een belangrijk onderdeel hiervan is het verbeteren van je berichten en pagina’s. Yoast SEO geeft je de mogelijkheid je bericht een titel, beschrijving en focus zoekwoord te geven. Wanneer je dit invult, kun je na de Yoast scan direct zien wat je nog moet verbeteren aan je bericht zodat hij geoptimaliseerd is voor Google.
WordPress SEO best practices
Wanneer je bovenstaande handelingen uitvoert op je website, heb je al een (ruime) voorsprong op de meeste websites. Als je echter nóg beter wilt scoren, lees dan nog even verder.
De volgende tips zijn ook niet technisch en om deze toe te passen hoef je geen codes te kennen. Wel kunnen ze een hoop verschil maken voor je website én je resultaten.
Op een juiste manier gebruik maken van WordPress categorieën en tags
WordPress biedt je de mogelijkheid om je blogs onder te verdelen in categorieën en tags. Op deze manier kun je gemakkelijk jouw content verdelen en beheren. Dit zorgt ervoor dat je bezoeker gemakkelijk de content kan vinden waarnaar hij op zoek is. Categorieën en tags helpen Google bovendien je website begrijpen.
We horen enorm vaak dat lezers niet (goed) begrijpen wat het verschil is tussen een tag of een categorie. Aan de hand van de volgende uitleg, hopen we dit voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen.
Categorieën zijn bedoeld om je berichten te groeperen. Denk aan je website als een boek. De categorieën zijn de koppen die staan in de inhoudsopgave en de tags vind je in de begrippenlijst achteraan. Wil iemand heel veel vinden over een bepaald onderwerp, dan zoekt hij op categorie. Wilt iemand iets weten over een bepaald begrip, dat klikt hij op die tag.
Voorbeeld
Wanneer je een blog hebt over jouw leven, dan zijn de categorieën bijvoorbeeld muziek, sport, eten, reizen en boeken. Wanneer je dan bijvoorbeeld aan het schrijven bent dat je dinsdagavond gesport hebt, zet je dit in de categorie ‘sport’. Zeg je dat je bent wezen voetballen, dan gebruik je de tag ‘Voetbal’.
Wanneer je op een goede manier gebruik maakt van tags, kun je jouw gebruikers helpen om gemakkelijker door een site te navigeren. Wanneer je het gemakkelijk maakt voor je lezers, maak je het automatisch ook gemakkelijk voor Google.
Intern linken in WordPress
Een belangrijk aspect van je SEO is het linken op je website. Google geeft iedere pagina een bepaalde waarde, en de waarde van een pagina is medebepaald door het aantal linkjes dat er naartoe gaan. Deze linkjes kunnen van buitenaf zijn (van bijvoorbeeld iemand anders zijn blog) maar ook vanaf je eigen website.
Het is dus belangrijk om naar je content te linken vanaf andere pagina’s op je website. In deze gids zie je ook continu linkjes naar relevante berichten. Dit zorgt ervoor dat de berichten waarnaar gelinkt worden extra waarde opbouwen en dit kan enorm helpen in de zoekresultaten.
Intern linken zorgt ervoor dat de bezoekers – mits geïnteresseerd – meer pagina’s bezoekt en dus langer op je site zit. Dit helpt allemaal mee in de Google resultaten.
No-Follow uitgaande links in WordPress
Zoals hierboven bespreken, zijn links belangrijk om te bepalen welke pagina’s waarde verdienen. Wanneer je op jouw website een linkje naar een andere website plaatst, stuur je een klein beetje SEO-waarde naar die website. Dit wordt ook wel linkjuice genoemd.
Om goed te scoren in Google, zul je dus meer link juice moeten ontvangen dan geven. Hier is echter een handige oplossing voor: de no-follow tag in je link. Huh? Zul je je nu afvragen. Houd vol, we gaan het je zo gemakkelijk mogelijk uitleggen.
Door een no-follow toe te voegen aan jouw externe links (dus links naar andere websites), geef je aan dat Google de link niet mag volgen en er dus geen SEO waarde verloren gaat.
Een normale link ziet er in html zo uit:
<a href=”https://anderewebsite.nl”>Andere website</a>
Een link met een no-follow tag ziet er zo uit:
<a href=”https://anderewebsite.nl” rel=”nofollow”>Andere website</a>
Er is een zeer gemakkelijke plugin die je hiervoor kunt gebruiken, is de “title and no-follow for links” (https://wordpress.org/plugins/title-and-nofollow-for-links/).