WooCommerce is een korte tijd populair geworden. Razend populair. Zo populair dat het op meer dan 30% van alle e-commerce websites geïnstalleerd is. Ook is het recentelijk overgekocht door de makers van WordPress, zodat het nóg beter werkt. Nog een interessant feitje: WooCommerce is gratis. Staar je echter niet te veel blind op het ‘gratis’ zijn van WooCommerce, er hangen wel degelijk kosten aan een WooCommerce webshop. Lees het in dit overzicht.
Laten we vooraf duidelijk zijn. Het downloaden, installeren en configureren van WooCommerce is 100% gratis. Na de installatie heb je volledig toegang tot de webwinkelmodule en kun je jouw shop gaan vullen.
WooCommerce themes
Net als WordPress themes, zijn er voor WooCommerce enorm veel thema’s verkrijgbaar. Je wilt natuurlijk graag dat jouw shop er zo mooi mogelijk uit ziet, en precies naar wens is. Standaard is WooCommerce niet gericht op een strak design, maar puur op de functionaliteiten. Wil je dus een webshop die er echt top uit ziet? Dan zal je eerst een WooCommerce theme moeten kopen. Er zijn alternatieven voor een gratis thema, maar deze zal nooit zoveel functionaliteiten bevatten als een premium theme. Een WooCommerce theme kost tussen de $50 en de $90.
P.s. bekijk onze favoriete WooCommerce themes hier!
WooCommerce plugins
WooCommerce doet wat het moet doen en werkt in de basis uitstekend. Wil je echter meer dan het standaard levert, dan zal je extensies moeten aankopen. Een voorbeeld daarvan is de WooCommerce subscriptions, waarmee je abonnementen kunt verkopen. Een dergelijke plugin kost al snel meer dan $200 en is dus absoluut niet goedkoop! Ook het mogelijk maken van boekingen is een veelgevraagde extensie in WooCommerce, deze kost maar liefst $249.
WooCommerce betalingen zoals iDeal
Om het mogelijk te maken dat men een product daadwerkelijk kan aankopen via je website, heb je een payment provider nodig. Dit is een partij die het mogelijk maakt om iDeal, PayPal, CreditCard en nog meer betaalmogelijkheden te installeren. Een aantal voorbeelden van payment providers zijn:
- Multisafepay
- Pay.nl
- Mollie
Afhankelijk van de payment provider betaal je opstartkosten voor de integratie in je webshop en ook nog eens een bedrag per bestelling. Zoek van tevoren goed uit met welke payment provider je in zee gaat en wat de kosten zijn.
Vergeet deze kosten niet
Naast bovenstaande kosten moet je natuurlijk niet de kosten uit het oog verliezen die je wellicht al maakt. Dit zijn de volgende kosten:
Al met al is een WooCommerce webshop helemaal niet prijzig. Als je voor enkele honderden dollars een prachtige shop hebt staan en hiermee een compleet nieuw bedrijf kunt beginnen, is dit relatief gezien weinig geld. Wil je echter een beetje spelen met WooCommerce, zorg er dan voor dat je de kosten zo laag mogelijk houdt. Hoe je dit doet, lees je in onze volgende blog: 5 manieren om kosten te besparen met WooCommerce.