Het snelst groeiende WordPress platform!
Alles over WordPress op 1 plek

Het WordPress dashboard

Om in het WordPress dashboard te komen, zul je eerst moeten inloggen in je WordPress website. Zodra je dit succesvol gedaan hebt, kom je in het WordPress dashboard terecht. Dit is de startpagina vanwaar je jouw volledige website gaat beheren.

Het WordPress Dashboard is de beginpagina die opent wanneer je inlogt op de website. Hier zie je op een overzichtspagina veel informatie over de blog of website staan. Naarmate je widgets en plugins installeert zal er ook meer informatie getoond worden op het Dashboard. Het Dashboard opent automatisch als je inlogt op de website, maar je kunt het Dashboard ook vinden aan de linkerkant van het scherm, bovenin het navigatiemenu.

Printscreen van het WordPress DashboardHet grootste venster dat je bovenaan ziet, is de ‘Welkom bij WordPress’ box. Hier vind je een aantal praktische links die je verder kunnen helpen wanneer je bijvoorbeeld snel een blogbericht wilt schrijven.

De volgende sectie is de ‘op dit moment’ sectie. Hier zie je het aantal geschreven berichten, pagina’s en reacties die op dit moment geplaatst zijn. Ook kun je vinden wel WordPress thema geïnstalleerd is. Afhankelijk van welke extra dingen (zoals plugins of extensies) geïnstalleerd zijn op je website, kun je hier nog meer informatie vinden met betrekking tot jouw website.

In de activiteiten sectie vind je de berichten die je onlangs gepubliceerd hebt en welke reacties men geplaatst heeft. Hier kun je ze eenvoudig toelaten, weigeren of markeren als spam.

In het midden tref je de ‘Eenvoudig een concept maken’ sectie aan. Mocht je een idee hebben waar je over wilt gaan bloggen maar daar even geen tijd voor hebben, schrijf het dan hier op. Het bericht wordt niet op de website geplaatst maar bewaard onder concepten. Perfect voor als je even snel iets te binnen schiet maar je nog geen tijd hebt om een heel artikel erover te schrijven.

Tot slot hebben we het ‘WordPress nieuws’, Hier kun je lezen over alle wijzigingen en nieuwtjes aangaande het WordPress systeem.

Wil je graag het dashboard aanpassen omdat je vindt dat je teveel (of juist te weinig) informatie krijgt? Klik dan op de knop ‘Scherminstellingen’, welke je rechtsboven in het scherm vindt. Door erop te klikken, ontvouwt zich een menu waarop je per sectie kunt aanvinken of je deze wel of niet (meer) wilt zien. Wil je een bepaald venster niet meer zien? Vink hem dan simpelweg uit. Een andere optie is om de sectie te minimaliseren, door op het pijltje te drukken rechts van de sectie.

Sectie WordPess nieuws minimaliseren in het dashboard

Het WordPress navigatiemenu

Het andere grote – en tevens meest belangrijke – gedeelte van het dashboard, is het navigatiemenu aan de linkerkant. Dit menu zal de spil zijn in de navigatie binnen WordPress. Je ziet er linkjes staan naar je berichten, pagina’s, media, thema’s, plugins, instellingen en nog meer. Hier wordt per onderdeel in een andere tutorial dieper op in gegaan.

Auteur

Dit is een stukje tekst over mijzelf.

Comments are closed.

Hier vind je alles over Wordpress