De WordPress editor biedt allerhande opties om jouw bericht of pagina zo leuk, aantrekkelijk en leesbaar mogelijk te maken. In dit bericht laten we zien wat er allemaal mogelijk is met de WordPress editor.
Bij het opstellen van een nieuw bericht of pagina, zie je bovenstaande editor in beeld. Puntsgewijs lopen we door de functionaliteiten.
- Door een van deze drie koppen in te drukken, kun je tekst opmaken. Zo is het mogelijk om teksten dikgedrukt, schuingedrukt of doorgehaald te plaatsen. Links van het cijfer tien (niet gecijferd op dit plaatje, kun je de tekst nog een andere kleur geven. Kijk je nog twee icoontjes verder naar links, dan zie je dat je daar ook de mogelijkheid hebt om de tekst te onderstrepen.
- Door op een van beide knoppen te drukken, creëer je een opsommingslijst (net als deze). Je kunt er zelf voor kiezen om dit met opsommingstekens te doen (de linker button) of genummerd (de rechter)
- Hier is het mogelijk om een quote te plaatsen van iemand, of om ergens aan te refereren. Het verschilt per thema hoe dit qua opmaak eruit komt te zien.
- Dit is een horizontale lijn, ook wel een scheidingslijn. Op deze manier kun je, zonder de leesbaarheid te verslechteren, gemakkelijk een ander onderwerp aansnijden.
- Hier draait alles om uitlijning. Je kunt ervoor kiezen de tekst (en eventueel media) links, gecentreerd of rechts uit te lijnen. Twee iconen links van nummer 10, kun je ook voor volledige uitvulling kiezen. De teksten gaan dan over de volledige breedte.
- Hier kun je een linkje toevoegen of verwijderen. Hoe dit moet, staat uitgelegd in de tutorial: “link toevoegen aan WordPress”
- Dit is de lees meer tag. Hiermee kun je aangeven hoeveel tekst je wilt weergeven voordat iemand op ‘lees meer’ moet klikken en het hele bericht kan zien. Onderstaand tref je een voorbeeld aan van een artikel waarbij wel de lees-meer-tag is gebruikt (bovenste) en waar niet (onderaan). Op een gegeven moment wordt dit artikel afgekapt en krijg je ‘…’ te zien. Dit omdat het artikel te lang is om direct op de homepage te worden weergeven, maar we geen lees-meer-tag hebben ingevoegd. Dit is vaak slordig en WordPress biedt hiervoor een prima oplossing met de lees-meer-tag.
- Door op de knop bij cijfer 8 te drukken, verschijnt of verdwijnt de tweede werkbalk. Wij vinden dat de tweede werkbalk absoluut veel toevoegt aan de WordPress editor en hebben deze dus eigenlijk altijd geactiveerd staan.
- Hier kun je op een gemakkelijke manier kopjes, teksten (alinea) of een ander voorgeprogrammeerde tekst aanmaken. Vooral het gebruik van de kopteksten is belangrijk om de leesbaarheid te vergroten én om Google aan te geven welke kopjes je hebt. Dit is erg belangrijk om te scoren in de zoekmachine.
- Dit gebruik je als je tekst wilt plakken uit bijvoorbeeld Microsoft Word. In Word geef je namelijk tekst al opmaak mee (bijvoorbeeld het standaard lettertype, de regelafstand, kleuren, hoofdstukken en meer). Je wilt dit echter niet op je website hebben omdat je dan een rommeltje krijgt ten opzichte van andere artikelen. Op deze manier kopieer je enkel de tekst en niet de opmaak.
- Heb je toch opmaak gekopieerd vanuit je tekstverwerker of een andere website? Verwijder hiermee dan gemakkelijk de opmaak. Door het gewenste stuk tekst te selecteren en hierop te klikken, verwijder je alle opmaak.
- Dit gebruik je voor het invoegen van een speciaal karakter, zoals bijvoorbeeld © of een €-teken.
- Hiermee kun je het inspringen vergroten of verkleinen. Dit houdt in dat de tekst iets naar rechts verplaatst wordt, of juist naar links.
- Hiermee kun je de laatste handeling ongedaan maken, of juist terug gaan naar het origineel. Tip: je kunt dit ook met de toetscombinaties ctrl+z en ctrl+y.
- Door te switchen tussen 15 en 16 kun je kiezen of je tekst wilt invoeren middels HTML-codering (16) of visueel. Visueel is vergelijkbaar met Microsoft Word. Als je iets selecteert en dikgedrukt maakt dan zie je direct de dikgedrukte tekst. Wil je dit in html dan zal je codes moeten toevoegen en zal het er zo uit zien: <p><strong>dit is de tekst </strong></p>. Weet je niet wat de codes betekenen? Kies dan voor ‘visueel’
- HTML codering aan. Zie puntje 15 voor uitleg.
- Dit is de afleidingsvrije modus. Hierdoor zijn het menu en de rechterkant van je venster niet meer zichtbaar en kan jij je volledig focussen op de tekst.
Vragen, op- of aanmerkingen of kom je er niet uit? Plaats een bericht hieronder! Vergeet ons ook niet te volgen op onze sociale kanalen, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste tutorials.