$wpsc_version = 169; Wat is een Backlink? | Wordpress Informatie
Het snelst groeiende WordPress platform!
Alles over WordPress op 1 plek

Wat is een Backlink?

Als je een regelmatig aan je website werkt, dan heb je vast op het internet weleens het begrip ‘backlink’ voorbij zien komen. Maar wat is het eigenlijk?

Een backlink is heel simpel gezegd een linkje die een website krijgt van een andere website.

Voorbeeld: Koen is gek op biljarten. Er bestaat een website waar je alles kunt vinden over biljarten en Koen vindt dit zo’n goede website, dat hij naar hem refereert op zijn eigen website. Hij zet op zijn blog: voor handige informatie, kijk eens op deze website. De partij waarnaar hij refereert, heeft nu een backlink.

Backlinks hebben veel impact op je Google resultaten (SEO). Google heeft zijn geheime Algoritme (waarmee het bepaalt wie bovenaan komt) namelijk ingericht op Backlinks. Hoe meer (goede) backlinks je krijgt, hoe hoger je zult scoren in Google. Natuurlijk draait het niet alleen om backlinks, maar het is ontzettend belangrijk voor je website.

Goede backlinks

Tegenwoordig kom je een hoop troep tegen op het internet. Vele ‘spammy’ websites die absoluut geen waarde (meer) hebben. Vroeger kon je gemakkelijk een linkje op deze websites plaatsen en stijgen in Google, echter is dit nu niet meer zo. Je moet zorgen voor kwalitatief hoogwaardige links die je echt ‘verdiend’ hebt. De kwaliteit van een link is veel belangrijker dan het aantal.

Voorbeeld: Website X is een kapperszaak in Rotterdam. Op een grote blog over haarproducten vindt men een extreem goede review over de kapperszaak. Op de blog wordt een linkje geplaatst naar de kapperszaak en er zijn meer dan 1000 bezoekers die het artikel gelezen hebben. Deze link biedt absoluut meerwaarde.

Slechte backlinks

Doordat het zo ongelofelijk belangrijk is om backlinks te hebben, zijn er veel voorbeelden van websites die op een verkeerde manier backlinks verzameld hebben. Een aantal voorbeelden van slechte backlinks zijn:

  • Het aankopen van backlinks
  • Linknetwerken
  • Spammy websites waar jij jouw website gratis kan aanmelden

Dit soort manieren om een backlink te verkrijgen raden we absoluut niet aan. Je zult een ‘straf’ krijgen van Google en lager worden weergegeven in de belangrijkste zoekmachine. Bij teveel overtredingen kan het zelfs voorkomen dat je uit de index gehaald wordt. Dit houdt in dat je site niet meer vindbaar is via Google.

Waar vind ik mijn backlinks?

Om erachter te komen wie een linkje naar jouw website heeft geplaatst, zijn er heel veel tools beschikbaar. Een aantal favorieten van ons, zijn dit:

  • https://ahrefs.com/ – zeer goede software waar je nog veel meer dingen mee kunt doen dan alleen het achterhalen van backlinks
  • https://backlinkwatch.com/ – gratis tool en zeer gemakkelijk om even te kijken hoe je ervoor staat.

Omdat Ahrefs en Backlinkwatch goede diensten leveren, hebben we zojuist over hen verteld. Dit levert ze dus in dit artikel een backlink op!

Auteur

Dit is een stukje tekst over mijzelf.

Comments are closed.

Hier vind je alles over Wordpress