$wpsc_version = 169; Wat is Akismet? | Wordpress Informatie
Het snelst groeiende WordPress platform!
Alles over WordPress op 1 plek

Wat is Akismet?

Akismet, iedereen ziet hem wanneer hij WordPress net geïnstalleerd heeft. Akismet is geïntegreerd in iedere WordPress website. Maar waar dient Akismet nou voor? Moet je hem laten staan of is het beter om te verwijderen? Je komt erachter in dit artikel.

Samen met ‘Hallo Dolly’ is Akismet de enige WordPress plugin die standaard geïnstalleerd is. Akismet is een gratis plugin waarmee je spam filtert op je website. Het komt vaak voor dat men jouw website vindt en gaat reageren onder een blog die jij geschreven hebt. Hierin verspreiden zij reclame en andere troep die je niet op je website wilt. Akismet gaat dit tegen. De plugin is gratis voor niet-commerciële websites en blogs. Heb je een commerciële website? Prijzen beginnen dan vanaf $5 per maand.

Waarom Akismet?

Hoe bekender je website wordt, hoe meer hinder je gaat ondervinden van spam. Je website wordt opgemerkt door zogeheten ‘bots’ die jouw website vanaf dan absoluut niet meer overslaan. Spam in reacties kan oplopen tot maar liefst 85% van het totaal aantal berichten. In het begin is het nog niet zo vervelend maar het wordt steeds erger. Het grote voordeel van Akismet is dat het de berichten filtert voordat het bij jou binnenkomt. Dit zorgt ervoor dat jij je enkel hoeft te focussen op berichten van echte gebruikers, die van waarde zijn voor je website.

Tip: Akismet is wel geïnstalleerd maar niet geactiveerd. Wil je gebruik maken van de plugin, vergeet dan niet hem te activeren via plugins -> geïnstalleerde plugins.

Akismet installeren

Om van start te gaan met Akismet, dien je eerst de plugin te activeren. Dit doe je door naar ‘Plugins > geïnstallerde plugins’ te gaan en vervolgens op activeren te drukken. Er verschijnt een grote groene balk bovenin je werkbalk:

Hoe activeer je Akismet in WordPress?

Klik op activeren, waarna Akismet vraagt om een API-sleutel te genereren. Met deze API kan het programma zien of jij een abonnement hebt of niet. Klik op ‘Je API-sleutel verkrijgen’ en je wordt doorgestuurd naar de website van Akismet. Maak hier een keuze uit je gewenste abonnement en kopieer de sleutel. De API-sleutel bestaat uit een lange code van cijfers en letters. Plaats de code in het invulveld:

API Sleutel verkrijgen van Akismet

Gratis alternatief Akismet

Ben je een professionele partij en zal je moeten betalen voor het gebruik van Akismet? Dan zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, zelfs eentje die gratis is! Antispam Bee (link) is een gratis plugin die ongeveer hetzelfde doet. Wij hebben hem getest en de plugin werkt naar behoren. Onze voorkeur gaat uit naar Akismet maar Antispam Bee is een prima gratis alternatief voor Akismet.

Auteur

Dit is een stukje tekst over mijzelf.

Comments are closed.

Hier vind je alles over Wordpress