$wpsc_version = 169; Functions.php in WordPress | Wordpress Informatie
Het snelst groeiende WordPress platform!
Alles over WordPress op 1 plek

Functions.php in WordPress

Ieder WordPress thema bevat dit bestand en als je zelf serieus aan de slag gaat met het programmeren binnen je thema, kom je hier zeker mee in aanraking: het functions.php bestand. Maar wat is het en wat kun je ermee?

Vrij vertaald staat functions.php voor ‘functies’ en dat klopt wel aardig. Het bestand bevat namelijk PHP codes die gebruikt worden om WordPress functies of eigen functies aan te roepen. Het bestand gedraagt zich een beetje als een plugin en wordt automatisch geladen in zowel de backend als de frontend (voorkant) van de website. Wat uniek is aan het bestand, is dat het altijd als eerste wordt aangeroepen. Hierdoor zijn de functies die erin staan op iedere plek van je thema beschikbaar.

Waar vind ik het functions.php-bestand?

Met het functions.php bestand kun je op relatief eenvoudige wijze jouw thema uitbreiden met functionaliteiten. Je past het bestand aan door naar de volgende locatie te navigeren via FTP:

/wp-content/themes/jouw-thema/functions.php

functions.php bestandslocatie

Een aantal voorbeelden van functionaliteiten zijn:

  • Scriptjes voor extra beveiliging
  • Shortcodes om gemakkelijk pagina’s en berichten mee te schrijven

Functions.php in Child theme

Indien je gebruik maakt van een Child theme, dan kan het zijn dat deze een eigen Functions.php bestand heeft. In dit geval is het aan te raden om hier de extra functies toe te voegen. Een Child Theme overschrijft altijd het ‘Parent theme’ (basisthema) en wanneer op beide plekken dus dezelfde functions staan, worden die van de Child theme gebruikt.

Let op: switch je weleens van thema? Zorg er dan voor dat je de functions niet vergeet te verhuizen. Wanneer je een ander thema activeert, zullen de functions namelijk niet meer werken!

Auteur

Dit is een stukje tekst over mijzelf.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je alles over Wordpress