$wpsc_version = 169; WordPress handmatig installeren | Wordpress Informatie
Het snelst groeiende WordPress platform!
Alles over WordPress op 1 plek

WordPress handmatig installeren

Om WordPress volledig naar smaak te installeren, kun je ervoor kiezen dit handmatig te doen. Let op: hier zijn wel een aantal stappen voor vereist. Dit is een vrij gemakkelijk proces en als je deze handleiding goed doorloopt, zal het snel en efficiënt gebeuren. Wel heb je een aantal dingen nodig voor een WordPress installatie:

1. Jouw FTP gegevens.

Als het goed is heb je een mailtje ontvangen van het hosting bedrijf waar jij voor gekozen hebt. Hierin staat allerlei informatie aangaande je website, ftp inlog en meer. Een voorbeeld van dit mailtje tref je hier aan. Uiteraard verschilt deze per webhost.

FTP gegevens WebHost

Met de link die bij puntje 1 staat kun je inloggen. Heel soms duurt het even voordat je webpakket goed draait. Gebruik dan de link uit puntje 4.

2. De WordPress software

Wil je WordPress in het Nederlands, klik dan hier. Liever Engelstalig? Volg dan deze link. Let op: WP informatie heeft het extra gemakkelijk gemaakt om WordPress handmatig te installeren. Download dus absoluut een van deze bestanden, anders zal de installatie niet lukken!

Zin om van start te gaan? Let’s go!

Let op: we gaan er vanuit dat je reeds een domeinnaam hebt geregistreerd en je hosting pakket hebt aangevraagd. Heb je dit nog niet gedaan? Ga dan een stapje terug en ga naar de WordPress beginnersgids.

WordPress installatieprocedure

Met de link die bij puntje 1 staat ga je inloggen in DirectAdmin. Dit is de plek waar we WordPress gaan installeren. Heel soms duurt het even voordat je webpakket goed draait. Gebruik dan de link uit puntje 4.

Volg je deze link dan kom je in een inlogmenu terecht. Die ziet er uit zoals in onderstaande afbeelding:

DirectAdmin login pagina

Vul hier je gebruikersnaam en password in. Deze vind je bij puntje 2 en 3 uit het eerste plaatje.

Als je succesvol bent ingelogd in de Direct Admin module, kom je in een scherm terecht dat vergelijkbaar is met het scherm op onderstaande afbeelding.

Printscreen backend Direct Admin

Klik onder Your Account op ‘File Manager’.

Locatie File Manager in DirectAdmin

Klik vervolgens op de map ‘Public_html’ en scroll helemaal naar beneden. Daar zie je de knop ‘upload files to current directory’. Selecteer nu het zip bestand dat je gedownload hebt voorafgaand aan deze tutorial. Dit is de WordPress software die je van hun website hebt gedownload. Klik op upload en wacht tot je de volgende melding hebt gekregen (let op: dit kan een aantal minuten duren):

WordPress upload succesvol verlopen via Direct Admin

Ga terug en als het goed is zie je dat de WordPress map nu geüpload is. Als het goed is ziet het er zo uit:

WordPress upload succesvol DirectAdmin

Onder actions zie je drie opties: ‘Extract, Rename en Copy’. Kies voor de optie extract en een nieuw venster opent zich. Klik nogmaals op extract en wacht een momentje. DirectAdmin geeft nu aan dat de File extracted is. Dit wil zeggen dat WordPress nu op je server staat!

Tip: verwijder het .zip bestand, deze heb je niet meer nodig. Die doe je door hem rechts te selecteren en vervolgens op ‘delete’ te drukken.

De eerste stappen zijn dus gemaakt! Nu een database maken en we zijn al bijna klaar. Klik linksboven op ‘Home’ en ga terug naar je Direct Admin hoofdmenu.

Een database aanmaken

Klik onder ‘Your Account’ op MySQL management.

MySql Management in Direct Admin

Klik bovenin op ‘create new Database’ en invulvelden openen zich.

MySQL database aanmaken in Direct Admin

 

  1. Een gedeelte van je database naam kun je niet aanpassen. Vul daarachter iets in wat je gemakkelijk kan onthouden. Weet je niet wat je het beste kunt invullen? Gebruik dan ‘site’ of ‘nieuw’.
  2. Dit is je database gebruikersnaam. Zorg dat deze verschilt met de naam, voor een betere beveiliging van je database.
  3. Verzin hier een sterk wachtwoord. Wij raden altijd aan om op ‘random’ te drukken. Op deze manier ben je er zeker van dat je een sterk wachtwoord hebt. Ook heb je deze gegevens normaliter niet (vaak) meer nodig. Zorg wel dat je ze opslaat op een veilige plek, mocht je ze nog een keer willen gebruiken.
  4. Klik op create en je hebt een database. Je ziet hier nog een keer je gegevens zoals je deze net hebt aangemaakt. Nogmaals: bewaar deze goed want je hebt ze dadelijk nodig!

WordPress configureren en werkend maken

Goed nieuws. Als je voorgaande stappen hebt uitgevoerd zoals beschreven, is deze laatste stap een makkie. Ga naar de plek waarop je WordPress hebt geïnstalleerd (dit zal in de meest gevallen www.jouwbedrijf.nl zijn). Je ziet nu het volgende scherm:

WordPress configuratie venster

Let op: hier gebruik je de gegevens die je hebt aangemaakt tijdens het creëren van een database; niet de gegevens die je van je webhost per e-mail hebt ontvangen.

Klik op ‘laten we starten’ en neem de gegevens over die je hebt aangemaakt. Neem de databasenaam, de gebruikersnaam en het wachtwoord over. De database-host staat als het goed is op localhost. Laat hem hierop staan.

Bij Tabelprefix zie je als het goed is ‘wp_’ staan. Verander dit in iets anders (bijvoorbeeld de eerste twee of drie letters van je voor- of achternaam). De reden voor deze wijziging is simpelweg dat dit je een veiligere WordPress installatie geeft. In de meeste WordPress hacks wordt namelijk de standaard wp_ prefix gebruikt. Door iets anders te kiezen voorkom je al dat je gevoelig bent voor dergelijke hacks.

Klik op ‘de installatie starten’ en wacht tot WordPress is geïnstalleerd op je server. Er opent zich vervolgens een nieuw scherm, waarop je jouw inloggegevens gaat samenstellen.

WordPress gebruikersgegevens

  1. Voer hier je website titel in. Veelal wordt hier de bedrijfs- of blog naam aangegeven.
  2. Kies een gebruikersnaam die je gemakkelijk kunt onthouden.
  3. Zorg er te allen tijde voor dat je kiest voor een sterk wachtwoord. Dit verkleint de kans dat je gehackt wordt.
  4. Vul je e-mailadres die je reeds in gebruik hebt. Let op: dit is belangrijk want mocht je ooit je wachtwoord vergeten of willen herstellen, is dit het e-mailadres dat gebruikt wordt.
  5. Wil je dat Google en andere zoekmachines je kunnen vinden? Vink dit dan aan. Wil je liever anoniem blijven? Vink hem dan uit.

Je bent nu helemaal klaar en kunt inloggen door op de knop te drukken.

Heel veel plezier met je nieuwe WordPress website!

Foutjes gevonden in deze handleiding? Kom je er niet uit? Plaats een reactie hieronder!

Auteur

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je alles over Wordpress