$wpsc_version = 169; Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org | Wordpress Informatie
Het snelst groeiende WordPress platform!
Alles over WordPress op 1 plek

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

WordPress.com of WordPress.org? Wij krijgen vaak deze vraag gesteld door mensen die nog niet heel bekend zijn met WordPress. Een beetje uitleg kan absoluut geen kwaad, zodat je niet verkeerd van start gaat. Hier vind je een complete uitleg met de verschillen, de voor- en nadelen en waar je op moet letten. Ook hebben we een aantal situaties geschetst waar jij je wellicht in kunt vinden. Zo helpen we je gemakkelijk een keus te maken.

In dit bericht lees je:

 • Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org
 • Waarop je jouw keuze moet baseren

Ook vergelijken we beiden op het gebied van:

 • Kosten
 • Vrijheid en beperkingen
 • Onderhoud en ontwikkeling

Wat is WordPress.com?

WordPress.com is een platform waarop je gemakkelijk en snel een gratis persoonlijke blog of (bedrijfs)website kunt aanmaken. Je hebt hier, omdat het gratis is, wel te kampen met een aantal beperkingen. Je kunt overwegen een klein (jaarlijks) bedrag te betalen zodat je van deze restricties verlost bent. Het grote voordeel is dat je niet op zoek hoeft naar een hosting partij, WordPress hoeft te downloaden en te installeren, maar direct aan de slag kunt. Wat wel belangrijk is om te weten is dat je geen eigen domein krijgt, hiervoor zullen je moeten betalen. Dat wil zeggen dat jouw url niet www.jouwbedrijfsnaam.nl wordt maar www.jouwbedrijfsnaam.wordpress.com. Dit zorgt voor een minder professionele uitstraling. Later in deze gids gaan we hier nog dieper op in.

WordPress is opgericht door Matt Mullenweg en wordt reeds door miljoenen mensen gebruikt over de hele wereld. De software is verkrijgbaar is vrijwel alle gangbare talen, waaronder Nederlands. Wil je meer lezen over WordPress? Lees dan het artikel “Wat is WordPress”.

Voordelen WordPress.com

 • Je hoeft geen randzaken te regelen zoals hosting, beveiliging en WordPress updates.
 • Gratis (wel een aantal beperkingen op het gebied van opslag – je website mag maar een bepaalde grootte hebben).
 • Binnen een paar minuten up and running!
 • Perfect voor de kleine blogger, die graag eens wilt proeven van het hebben van een eigen site.
 • Goed beveiligd en inclusief gratis back-ups.

Nadelen WordPress.com

 • Je kunt een van de mooiste functionaliteiten van WordPress niet gebruiken: de plugins. Hiermee kun je de website gemakkelijk uitbreiden met fantastische nieuwe functies.
 • Je kunt geen eigen thema’s gebruiken. Hierdoor kun je jouw website geen unieke uitstraling geven.
 • Je kunt geen geld verdienen met advertenties, zoals veel bloggers van plan zijn. Ook staan er advertenties van WordPress op je site die je niet kunt verwijderen.
 • Upgraden is relatief prijzig, als je het vergelijkt met WordPress.org

Wat is WordPress.org?

WordPress.org is een (CMS) systeem dat je de mogelijkheid biedt jouw website te beheren en te onderhouden. Het draait op maar liefst 22 (!) procent van alle websites op het internet, waaronder deze. WordPress.org is simpel gezegd een pakket dat je installeert op je web pakket, waardoor je gemakkelijk een unieke uitstraling voor je bedrijfswebsite of blog kunt creëren. WordPress moet je zien als een bibliotheek waar je thema’s, plugins en widgets kunt vinden. Het is een Content Management Systeem (CMS) die mensen zonder technische achtergrond de mogelijkheid biedt om gemakkelijk een website of blog te beginnen en onderhouden. Je kan elke vorm van informatie publiceren.

Voordelen WordPress.org

 • Volledige vrijheid. De website kun je zo maken (en uitbreiden) als je zelf wilt. Compleet inclusief plugins, thema’s en allerhande uitbreidingen die het mogelijk maken een volledige website te ontwikkelen. Grote bedrijven als KLM, Bol.com en CNN maken zelfs gebruik van WordPress!
 • Wil je serieus aan de slag als blogger of wil je een bedrijfswebsite met een goede, zakelijke uitstraling? Kies dan voor WordPress.org.
 • Mogelijkheid tot aanpassingen. Omdat het jouw website is, kun je ermee doen wat je wilt. Je kunt het thema (de uitstraling), de functionaliteiten, de gebruikers en alle andere functionaliteiten gewoon (laten) aanpassen.

Nadelen WordPress.org

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het installeren van je WordPress website. Ook ben je verantwoordelijk voor updates, beveiliging en hosting. Mocht je zelf niet over deze kennis beschikken dan vind je allerhande informatie op deze website of kun je een webdesign bureau inschakelen.
 • Wil je gratis van start gaan? Dan is WordPress.org geen geschikte partij. WordPress zelf is gratis te gebruiken maar je zult wel hosting moeten afnemen. Ook een goed thema zullen we je zeker aanraden. Heb je zelf geen/bijna geen kennis dan zal je ook op zoek moeten naar een webdesign bureau of freelancer die je verder kan helpen.

Wat moet ik nu kiezen?

WPinformatie kent jouw situatie niet en kan dus niet voor ieder individu zeggen wat hij/zij moet kiezen. Voel je vrij om onder dit bericht een reactie te plaatsen, voor als je twijfelt!

Om het wat gemakkelijker te maken, hebben we een tabel toegevoegd waarin wellicht je situatie geschetst staat.

WordPress.com WordPress.org
Ik wil graag over mijn eigen leven of mijn hobby/interesses bloggen. Ik doe dit omdat ik het leuk vind en hoef er geen geld mee te verdienen. X
Ik wil graag over mijn eigen leven of mijn hobby/interesses bloggen. Ik wil hier graag geld mee verdienen. X
Ik wil eens kijken of bloggen iets voor mij is. X
Ik wil een bedrijfswebsite met een professionele uitstraling X
Ik wil een webshop beginnen X
Ik hoef geen eigen domein X
Ik wil mijn website op een eigen domein X
Ik wil graag serieus aan de slag gaan met mijn website X
Ik wil geen geld uitgeven aan mijn nieuwe website X
Ik ben bereid een (klein) bedrag uit te geven zodat ik het meeste uit mijn website kan halen X

Auteur

Dit is een stukje tekst over mijzelf.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je alles over Wordpress